7 platser att glampa på i Sverige

Stenshuvud, Österlen
Strax söder om Kivik på sköna Österlen gömmer sig en vit och finkornig strand omgiven av bokträd. Känslan är lite som att befinna sig på en tropisk medelhavstrand, fast i Sverige då. Den drygt 5 km långa stranden tillhör Stenshuvuds nationalpark som har fått sitt namn från berget intill.
Under sommaren betar kor på de blommande ängarna och här finns möjlighet att grilla och tälta. I nationalparken finns relativt strikta regler för vad man får och inte får göra. Hur som helst, hittar du en fin tältplats genom att äntra nationalparken från norr, vid Hällevik Kås.
Följ grusvägen mot havet cirka 50 meter tills du hittar tältplatsen på vänstersidan. Här finns även eldstad, men ta med egen ved för det är inte tillåtet att plocka bräske i naturen här. Följer du stranden bort mot den lilla fiskebyn Vik finns möjlighet för surf om förhållandena är dom rätta.

Torö, Stockholms skärgård
Stockholms skärgård består av lite drygt 24 000 öar och platser att glampa på är nästan oändliga, i alla fall för den som har tillgång båt. Men, om du tänkte glampa med bilen i sommar kan du fortfarande ta dig runt på en hel del av öarna och hitta många bra ställen. Torö är en sån ö.
Torö tillhör Nynäshamns kommun och är en av de öarna som ligger längst ut i Stockholms skärgård. På Torö finns två naturreservat, varav Örens naturreservat är ett av dem. I reservatet ligger Torö stenstrand, kanske mest känd bland surfare för sin fina vågor.
Värt att tänka på här är att det här är eldningsförbud året om i hela reservatet.

Tjärö, Hanö & Tärnö, Blekinge skärgård
Blekinge har en av Sveriges vackraste skärgårdar med nästan tusen öar, stort utbud av krogar och mängder av leder för vandring, kajak, cykling och segling.
Bortsett från en fantastisk natur – så finns det totalt 47 naturreservat i Blekinge skärgård – där du hittar allt från världsarvet Örlogsstaden Karlskrona, kastell och befästningar från den danska tiden, lämningar från en omfattande stenhuggarepok och småskaliga lantbruk och fiske.
Några öar värd en glampingupplevelse är Tjärö, Hanö och Tärnö. Särskilda föreskrifter gällandes tältning på dessa öar förekommer så det rekommenderas att besöka deras hemsidor för att ta reda på vad som gäller.

Kosterhavets nationalpark, Strömstad
En magisk nationalpark vid västkusten. Från Strömstad i norr till Grebbestad i söder bjuder Kosterhavet på oförglömliga upplevelser på egen hand eller med guidade turer både till havs och på land. En bra start på besöket är naturum på Sydkoster.
En naturplats som erbjuder kristallklart vatten och vackra skymningar.
I Kosterhavets nationalpark får man tälta högst två dygn på samma plats. Det finns dock undantag. På Tenholmarna, Burholmen, Bockholmen och Store Bror får man inte tälta mellan kl. 10-18 under perioden 1 juli – 15 augusti. På Syd- och Nordkoster får man bara tälta på anordnad tältplats som ligger på Nordkoster. I de angränsande naturreservaten Norra Långön, Saltö och Västra Rossö är tältning inte tillåtet.

Ängsö nationalpark, Stockholms skärgård
I hjärtat av Roslagen utanför Stockholm ligger Ängsö nationalpark. Ön erbjuder ett vackert odlingslandskap med blommande slåtterängar, beteshagar och vidsträckta skogar.
Den varierande naturen med lövlundar, gammelbarrskog och havsvikar erbjuder populära boplatser för fåglar och en del av ön utgörs av ett fågelskyddsområde.
Tältplats finns på anvisad plats på norra delen av Ängsö. Här får du tälta i högst två dygn och vi lovar att det är värt det.

Tyresta nationalpark, Stockholm
En Stockholmsnära urskog med hundraåriga tallar, tysthet och glittrande skogstjärn.
Genom att följa någon av lederna från exempelvis Tyresta by eller Stensjödal så kommer du snabbt in i urskogen. Dessa uråldriga skogar är alltmer ovanliga och Tyresta är det största urskogsområdet söder om Dalälven.
Samtidigt som Tyresta har nära till storstaden och är ett populärt naturområde så erbjuder skogarna en känsla av vildmark. Vid sjöar och utsiktsplatser kan du se hur skogen sträcker ut sig.
I Tyresta nationalpark är det tillåtet att tälta i två dygn vid vid eldrastplatserna, som är utmarkerade på deras karta.

Höga kusten & Skuleskogens nationalpark
Skuleskogens nationalpark är ett monumentalt naturområde som bjuder på storslagna utsikter över skog och hav, vackra insjöar, frodiga granskogsdalar och geografiska fenomen.
Vyerna på Skuleberget är imponerande och väl uppe på toppen sträcker sig en nästintill 360 graders vinkel. Här finns världens högsta kustlinje och UNESCO- världsarv.
Du tar dig upp för berget genom att vandra, klättra eller ta linbanan.
Under perioden 1 maj-30 september är tältning i nationalparken endast tillåten på anvisade platser.